Jak przygotować ciasto "na bogato", które zachwyci każdego?

Jak przygotować ciasto „na bogato”, które zachwyci każdego?

Są takie ciasta, które rzeczywiście zachwycają smakiem i trzeba przyznać, że każde ciasto domowe ma to coś co sprawia, że jest pyszne. Jeżeli lubicie domowe wypieki i macie ochotę przygotować prawdziwe domowe ciasto, to mamy dla Was naprawdę świetny przepis na ciasto „na bogato”. Jest ono obłędne w smaku, ale i jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Dziś podpowiemy Wam jak je zrobić.

Bo życie należy sobie ułatwiać, a nie utrudniać, czyli o czym należy pamiętać przygotowując takie ciasto?

Oczywiście o tym, że jakość ma znaczenie i jakość składników wpływa na smak wypieku. Stąd jeżeli w przepisie jest miód, to należy użyć tego prawdziwego. Zamiast jajek z chowu ściółkowego należy postawić na te ekologiczne i z wolnego wybiegu. Duże znaczenie ma też sama czekolada, która również powinna być wysokiej jakości. Przydatne będą też akcesoria cukiernicze, choćby tylki, którymi fajnie udekorujecie wypiek czy nałożycie krem. Przypominamy jeszcze, że jeżeli nie używacie silikonowych blach, to należy stosować papier do pieczenia. Niby niewiele, a jednak robi sporą różnice. Skoro to już jasne, czas przejść do przygotowania ciasta.

Przepis na blat nr 1 i krem nr 1

Ciasto będzie składało się z trzech blatów – można powiedzieć, że dla każdego coś smacznego się znajdzie. Będzie też składać się z trzech kremów, tyle tylko, że krem trzeci będzie też dekoracją tortu. Choć wydaje się, że przygotowanie trzech blatów będzie trudne, to nic bardziej mylnego. Zacznijmy więc od pierwszego blatu. Będzie on czekoladowy. Do wysokiej miski wbijamy 4 jajka. Nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Ubijamy je ze szklanką cukru. Gdy masa będzie puszysta dodajemy do niej roztopione masło z czekoladą. A więc w kąpieli wodnej bądź też w kuchence mikrofalowej roztapiamy połowę kostki masła z dwiema tabliczkami czekolady (jedną mleczną, drugą deserową). Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze dwie szklanki mąki. Najlepiej ją przesiać. Ponownie całość mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy krem. Potrzebujemy 250 ml śmietany kremówki. Ubijamy ją na sztywną pianę. Na koniec dodajemy pół szklanki cukru pudru. Gdy śmietana jest ubita, roztapiamy tabliczkę czekolady i dodajemy ją do masy. Całość mieszamy i gotowe. Teraz wyciągamy ciasto z blachy i dodajemy na nie krem czekoladowy. Pozostaje umieścić je w lodówce. A więc czas przejść do następnego etapu.

ciasto, które wszystkich zachwyci

Przepis na blat nr 2 i krem nr 2

Teraz przygotujemy biszkopt z trzech jaj. Potrzebować będziemy 3 średnie jajka, a także 3 płaskie łyżki mąki pszennej. Do tego jeszcze łyżka cukru, łyżeczka oleju roślinnego. Oczywiście oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Gdy piana jest już sztywna i lekko błyszcząca dodajemy do niej żółtka i miksujemy masę aż składniki się połączą. Pozostaje już tylko dodanie przesianej mąki i oleju. Masę przekładamy do tortownicy, oczywiście pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 18 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy biszkopt się piecze przygotowujemy krem. Oczywiście ubijamy śmietanę (200 ml) i dodajemy do niej zblendowane wcześniej 2 banany z garścią malin. Całość łączymy. A gdy biszkopt wystygnie, umieszczamy go na naszym kremie czekoladowym i nakładamy krem owocowy.

Przepis na blat nr 3 i krem nr 3

Czas zrobić blat nr 3. Będzie on miodowy. Na stolnicę wysypujemy dwie szklanki mąki. Dodajemy ¼ kostki masła (musi być miękkie), pół szklanki cukru, a także łyżkę śmietany kremówki, łyżkę miodu i dwie łyżeczki cynamonu. Ciasto zagniatamy aż połączą się wszystkie składniki. Wyrabiamy aż będzie jednolite. Rozwałkowujemy je na cienki placek i umieszczamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Możemy już przejść do ostatniego kremu. Znowu będzie on na bazie śmietany. Teraz jednak ubijamy 500 ml śmietany z cukrem pudrem i dodajemy do niej barwnik złoty oraz potartą czekoladę ruby. Całość mieszamy. Tutaj przydatne będą akcesoria do pieczenia. Do tylki przekładamy krem i dekorujemy nim całe ciasto.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij